Caroline Shaw, Compositora convidada

Shaw va obtenir el Premi Pulitzer el 2013, la cinquena dona durant els setanta anys d’existència del premi a aconseguir-lo. Des d’aleshores el seu posicionament en l’àmbit de la composició no ha fet res més que créixer, amb un corpus d’una gran originalitat en què destaquen les obres vocals, corals, de cambra i el seu estil únic protagonitzat per les sonoritats contemporànies.

Nascuda a Greenville (Carolina del Sud, 1982), es va iniciar en la composició essent encara una nena. El seu periple formatiu va incloure la carrera de violí (Universitat de Yale) i posteriorment el programa de doctorat en composició a la Universitat de Princeton.
Amb només 30 anys, Shaw ha estat la persona més jove d’aconseguir un Premi Pulitzer de Música, rebut per la composició Partita per a vuit veus . L’obra juga amb les possibilitats del so amplificat per introduir tot tipus de sons vocals, que van des del beat box , el pop , rock, jazz, clàssic i altres tipus de sons, com murmuris i sospirs. Caroline Shaw es va inspirar tant en l’obra de Sol LeWitt, Wall drawing 305 , com en el moviment frenètic de la ciutat contemporània que exemplifica la icònica Times Square de Manhattan (Nova York).

Caroline Shaw treballa sovint amb grups, com Roomful of Teeth (octet vocal del qual és membre fundadora), Attacca Quartet o SōPercussion. Amb aquests darrers dos grups podrem sentir obres del seu catàleg en què destaca el magisteri cambrístic que sap imprimir a les seves obres. Especialment brillant en la composició d’obra per a diferents tipus de formacions corals, la seva presència com a artista convidada permetrà als cors de l’Orfeó Català i al Cor de Cambra del Palau endinsar-se en el seu llenguatge i treballar amb ella personalment el seu estil compositiu, molt nord-americà en un ampli sentit de la paraula. La seva obra ens c nnecta amb la font original de la nostra música, l’occidental europea, però alhora es produeixen connexions amb una àmplia diversitat de fons estilístiques de la cultura universal. Ampliar connexions per ampliar sensacions i experiències.

Concerts amb obres de Caroline Shaw